Palackba zárt üzenetek…

Egy székely (jómunkásember) feljegyzései az utókornak?

Miért kezdem utálni a Windows-t?

Egyre jobban kezdek kiábrándulni a Microsoft termékeiből. Kábé 2002-es szinten áll a számítógépem és egyelőre nem tudok beruházni egy újba, tuningolni pedig nem igazán tudom, hisz a számítástechnika ma már jóval meghaladta a gépemet. Szóval föltelepíted az XP operációs rendszert és szépen sorjában a kedvenc programokat és kimerészkedsz az Internetre. Maximum két hónap múlva észreveszed, hogy látványosan lassúbb lesz a rendszer, és furcsán viselkedik. Először tanácstalanul segítséget kérsz, okosabb felhasználóktól és mindenki azt mondja, hogy vírusos a géped. Megformázod a merevlemezt és újratelepítesz mindent, persze később veszed észre, hogy bizonyos dolgokat elfelejtettél lementeni, így azok elvesztek. A legújabb XP-t rakod rá a Szervizcsomag 2-vel és antivírust is beszerzel. Mondanom sem kell, hogy rövid időn belül kiderül, hogy az XP saját tűzfala nem ér semmit és most már valami kémprogramot szedtél össze, szörfözés közben, amit a vírusirtó nem is lát! Letöltesz egy kémprogram felismerő progit és egy csomó férget, meg miegymást talál, viszont leszedni csak a felét tudja. Megpróbálod mindezt, készenléti állapotban, jelzi, hogy minden OK de újraindításkor ugyanolyan furcsán döcög a Windows, mint karbantartás előtt! Mielőtt újra megformáznád a merevlemezt, megpróbálod visszaállítani egy korábbi időpontba a rendszert. Így sem oldódik meg a probléma, format és install. Más antivírus programot akasztok a Windows nyakába, amiben már tűzfal is van, ettől pedig lassabban muzsikál. Most már ravaszabb vagy, elmented az egész partíciót, Windowsostól, programostól, hogy ha történni fog egy újabb rendszerösszeomlás, akkor 25 perc alatt tudd visszaállítani. És láss csodát 4 hónapig nincsen gond, hanem egy szép nap az antivírus progi jelzi, hogy lejárt az ideje és többet nem frissül. Tudnivaló, hogy ha nem tölti, napi rendszerességgel le a vírusadatbázist, akkor fabatkát sem ér.

Ekkor telt be a pohár, hisz ha lenne is pénzem, rá nem engedhetném meg magamnak azt a luxust, hogy vegyek egy licenszet, 180 lejért, mindössze egy évig!

Mielőtt kiábrándulnál, kedves barátom az XP-ből elárulom, hogy igenis van megoldás, ami nem más, mint a szabad szoftver, a Linux, ezen belül én az Ubuntut próbálnám ki. Ingyenes, stabil, vírusmentes és sokkal jobban fut, mint bármelyik Microsoftos oprendszer.

Tehát aki nem szereti, három hónaponként újratelepíteni az XP-t és rettegnie kell, hogy mikor bukik le, hisz illegális cuccot használ, az próbáljon ki valamilyen Linuxos rendszert, jobb helyeken ingyen el is küldik a telepítő lemezt amin megtalálod az OpenOffice irodai csomagot, Firefox webböngészőt, Gimp képmanipuláló szoftvert stb.

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: