Palackba zárt üzenetek…

Egy székely (jómunkásember) feljegyzései az utókornak?

Romániai Linux közösség

Olvasom, hogy a minap Kolozsváron tartott egy előadást a Szabad Szoftverért Csoport, ahol többek között elhangzott, hogy gyakorlatilag Romániában nem lehet beszélni Linuxos közösségről! A kormány 50 millió dollárt költött szoftver licencekre és senkinek sem jutott eszébe, hogy a kormányzati körökben jóval olcsóbban lehetett volna hozzájutni a Linux rendszerekhez! Az iskolákat, pedig arra kötelezték, hogy számítógépparkjukon (jogtiszta) Windows fusson, és így a gyerekek ne is láthassanak Microsoft-terméken kívül más szoftvert. Másrészt az is igaz, hogy nem lobbizott különösebben senki a linuxos megoldások bevezetéséért lévén, hogy nincsenek szabad szoftverekben utazó civil szervezetek. (ha most lennék diák, akkor kikérném magamnak, hogy miért csak a Microsoft termékekről beszélnek informatika órán?)

Azt is figyelembe kell venni (lásd Basescu hozzászólását Bill Gates-nek amikor Bukarestbe látogatott) hogy a közelmúltig a Windows kalózpéldányok is lényegében ingyenes szoftvernek bizonyultak, mert a Szoftverrendőrség csak papíron létezett és valljuk be őszintén, ki használ eredeti Windows-t, otthoni környezetben, szép hazánkban?

Tudtommal csak a francia törvényhozásban tértek át az Ubuntura, persze ott sokkal több pénz állna a rendelkezésre!

Vannak persze jó hírek is, ugyanezen az előadáson bemutattak egy saját disztribúciójú Linuxot ami, az Ubuntura van építve és a romániai igényeknek, felel meg. (további info itt).

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: