Palackba zárt üzenetek…

Egy székely (jómunkásember) feljegyzései az utókornak?

CO2 kibocsátás

Tudni szerettem volna, hogy egy évig biciklivel ingázok a munkahelyemre akkor mennyi CO2 kibocsátást spórolok meg. Ez több tényezőtől függ (elsősorban az autód függvényében) de azért megkérdeztem a MI-t és hát ezt válaszolta:

Az Ön által megtett 2587,5 km távolság biciklizés közben nem eredményez CO2 kibocsátást, mivel a bicikli közlekedési módja teljesen kibocsátásmentes.

Ha azonban az alternatív közlekedési mód autózás lett volna, akkor a CO2 kibocsátás attól függ, hogy milyen típusú és milyen állapotban lévő autót használt volna az útra. Általánosságban elmondható, hogy az autók kibocsátása körülbelül 0,12 kg CO2/km, így ha az egész 2587,5 km-t autóval tette volna meg, akkor a kibocsátás körülbelül 310 kg CO2 lehetett volna.

További tényezők is befolyásolhatják az autó CO2 kibocsátását, például az autó mérete, az életkora, az üzemanyag típusa, az útvonalak és a vezetési stílus. Azonban az biciklizés továbbra is környezetbarát és egészséges alternatíva az autózáshoz képest.

Az CO2-kibocsátás mennyiségének kiszámításához több információra van szükség, például arra, hogy milyen típusú biciklit használsz, milyen az átlagos sebességed, milyen a kerékpározási környezet (pl. városi, vidéki), illetve hogy milyen az általad használt energiaforrások összetétele az adott országban.

Általánosságban elmondható, hogy az emberi tevékenységek által okozott széndioxid-kibocsátás számos tényezőtől függ, és a kerékpározás közben kibocsátott szén-dioxid mennyisége jelentéktelen. Egy átlagos személygépkocsi általában körülbelül 0,2-0,3 kg CO2-t bocsát ki egy kilométerenként, míg a kerékpározás nem bocsát ki számottevő mennyiségű CO2-t.

Tehát, ha 2587,5 km-t biciklizel egy év alatt, akkor szinte semennyi CO2-t nem bocsátasz ki kerékpározás közben. Azonban, ha a kerékpározás helyett autóval vagy más járművel közlekedsz, akkor jelentős mennyiségű CO2-kibocsátást tudsz megtakarítani. Ezenkívül a kerékpározás más pozitív hatásokkal is jár, mint például a fizikai aktivitás előnyei és a közlekedési dugók és parkolási problémák elkerülése.

A fenti képen pedig az éves karbonlábnyomom látható (itt tudod te is kiszámítani).

Single Post Navigation

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: